Alimentul care s-a scumpit cu 300%, anul trecut, și care își continuă ascensiunea prețului. Ce piețe afectează - Ego.ro

Alimentul care s-a scumpit cu 300%, anul trecut, și care își continuă ascensiunea prețului. Ce piețe afectează

Alimentul care s-a scumpit cu 300%, anul trecut, și care își continuă ascensiunea prețului. Ce piețe afectează

Prețul mondial al boabelor de cacao a atins un nou record, punând presiune pe piețele de ciocolată și producătorii din întreaga lume. Marți, prețul unei tone de cacao a depășit pragul psihologic de 10.000 de dolari, marcând o creștere spectaculoasă față de anul trecut, când aceeași cantitate costa sub 3.000 de dolari. Specialiștii avertizează că această tendință ascendentă va continua, iar consumatorii din Europa și SUA vor resimți din plin efectele scumpirii.

De ce a crescut prețul la un nivel record?

Potrivit experților, cauza principală a exploziei prețurilor este recolta slabă în cele două mari țări producătoare de cacao – Coasta de Fildeș și Ghana, care împreună asigură aproape două treimi din producția mondială.

„În acest moment se estimează că recolta din Coasta de Fildeș și Ghana s-a redus cu cel puțin o treime”, explică Friedel Hütz-Adams, expert la Institutul Südwind din Bonn. „Dat fiind că aceste două țări furnizează peste 60% din recolta globală, un astfel de deficit pe piață era inevitabil”.

Această scădere dramatică a producției a fost cauzată de fenomene meteorologice extreme, printre care și El Niño, care a adus fie secetă prelungită, fie ploi torențiale ce au distrus culturile de arbori de cacao. În plus, defrișările masive din regiune au agravat situația, afectând ecosistemul și reducând capacitatea de regenerare a solului.

În Ghana, cultivatorii au fost loviți de un dublu dezastru: inițial, o lipsă severă de precipitații a întârziat creșterea arborilor, iar ulterior ploile excesive au dus la putrezirea fructelor, ceea ce a făcut ca producția să fie una dintre cele mai slabe din ultimele decenii.

„Este o catastrofă”, afirmă Hütz-Adams.

Cine sunt câștigătorii și perdanții acestei crize?

Paradoxal, deși prețul cacauei a explodat, micii fermieri din Africa de Vest nu beneficiază aproape deloc de această creștere. Explicația este simplă: marii comercianți și companiile de ciocolată cumpără boabele de cacao în avans, prin contracte futures, la prețuri stabilite înainte de recoltă.

„Tragic este că țăranii din Coasta de Fildeș și Ghana nu prea profită de sezonul actual, fiindcă recoltele s-au vândut înainte de scumpire”, spune Hütz-Adams.

Majoritatea au vândut la prețuri de 1.800 de dolari tona, iar acum, pe lângă faptul că nu pot beneficia de creșterea actuală a prețurilor, se confruntă și cu producții insuficiente.

În schimb, marile concerne din industria ciocolatei sunt cele care reușesc să își maximizeze profiturile, având posibilitatea de a vinde ciocolata la prețuri mult mai mari, folosindu-se de scumpirile recente ale materiei prime ca justificare.

Ce urmează? Ciocolata va deveni un lux

Scumpirea masivă a cacauei va avea un impact direct asupra consumatorilor, în special în Europa și Statele Unite, principalele piețe de desfacere. Uniunea Europeană consumă aproape jumătate din producția globală de cacao, urmată de SUA, ceea ce face ca orice fluctuație de preț să fie resimțită imediat în aceste regiuni.

„Prețul la bursă este chiar și pentru livrări la finele anului 2025 de peste două ori mai mare comparativ cu prețul de acum un an”, explică expertul. „Dacă reușim să transferăm țăranilor o mare parte din bani, atunci prezenta explozie a prețurilor poate fi o șansă”.

Însă rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla sau dacă fermierii vor rămâne în continuare cei mai defavorizați din acest lanț de producție. În prezent, doar 7 cenți din fiecare euro cheltuit pe o tabletă de ciocolată ajung la cultivatorii de cacao, în timp ce marile companii și comercianții își împart 80 de cenți.

„Deja înaintea Crăciunului din 2023, ciocolata s-a scumpit în Germania, sub motiv că s-a scumpit materia primă. Dar pe atunci ciocolata era făcută din cacao din recolta trecută, pe care producătorii au cumpărat-o la preț avantajos”, explică Hütz-Adams. Acest lucru sugerează că scumpirea reală abia urmează să fie resimțită de consumatori în lunile viitoare.

Cererea în Asia, încă nesemnificativă

Deși mulți analiști consideră că cererea din Asia ar putea fi un factor care să contribuie la creșterea prețului, specialiștii spun că acest impact este mult mai redus decât s-ar crede.

„Da, în China și India a crescut consumul de ciocolată. Dar ambele țări luate împreună importă doar jumătate din cantitatea de cacao pe care o importă Germania”, precizează Hütz-Adams.

Prin urmare, actuala explozie a prețurilor este determinată mai degrabă de lipsa ofertei decât de o creștere bruscă a cererii.

Concluzie: Vom plăti mai mult pentru ciocolată, dar fermierii vor rămâne săraci

În următorii doi ani, prețul ciocolatei va continua să crească, iar acest lucru va fi resimțit de consumatorii din întreaga lume. Cu toate acestea, fermierii care produc boabele de cacao vor rămâne în continuare în aceeași situație precară, fără a beneficia de profiturile uriașe generate de această criză.

Dacă nu se iau măsuri pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a câștigurilor în lanțul de aprovizionare, problema sărăciei extreme din rândul cultivatorilor va persista, iar consumatorii vor continua să plătească tot mai mult pentru un produs de bază al industriei dulciurilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *