Anumite lucrări dentare devin ilegale în România. Medicii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor - Ego.ro

Anumite lucrări dentare devin ilegale în România. Medicii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor

Anumite lucrări dentare devin ilegale în România. Medicii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor

Plombele dentare din amalgam, utilizate timp de peste 150 de ani în stomatologie, vor fi complet interzise în Uniunea Europeană începând cu ianuarie 2025. Acest material, care conține mercur și alte metale precum argint, cupru și staniu, a fost folosit pentru restaurarea molarilor datorită durabilității sale. Totuși, cercetările recente au demonstrat că mercurul din compoziție se poate vaporiza și ajunge în organism, ceea ce a dus la decizia interzicerii acestora.

De ce sunt considerate periculoase plombele din amalgam?

Amalgamul dentar este un aliaj instabil, iar expunerea constantă la mercurul pe care îl conține poate reprezenta un risc pentru sănătate. Medicul stomatolog Cristina Obreja explică mecanismul prin care acest metal ajunge în organism:

„Plombele de amalgam sunt un aliaj complex ce conține metale precum argint, cupru și staniu, dar și mercur într-un procent semnificativ. Problema este că mercurul din compoziție se vaporizează constant din plombă, mai ales atunci când persoana mestecă sau consumă alimente fierbinți. În acel moment, mercurul este inhalat și ajunge în sânge, putând afecta diverse organe.”

Deși aceste plombe nu au mai fost utilizate pe scară largă în România în ultimii ani, ele au fost foarte populare în trecut, astfel că mulți pacienți încă le au.

Ce trebuie să facă persoanele care au plombe metalice?

Întrucât utilizarea amalgamului va fi complet interzisă, persoanele care au astfel de obturații sunt sfătuite să meargă la medicul stomatolog pentru o evaluare. Însă, îndepărtarea acestora trebuie realizată cu mare atenție, deoarece procesul de frezare poate elibera mercur în cavitatea bucală.

„Plombele metalice au fost utilizate datorită costului scăzut și a durabilității lor. Totuși, pentru a fi îndepărtate în siguranță, trebuie respectați anumiți pași. Dacă pilitura de amalgam ajunge în contact cu mucoasele sau este inhalată, pacientul poate suferi o intoxicare. De aceea, este esențial ca medicul să folosească o digă specială pentru izolare, echipament impermeabil pentru pacient și un sistem de aspirație continuă, astfel încât vaporii de mercur să nu fie inhalați de pacient sau de personalul medical.” – explică dr. Cristina Obreja.

Interdicția plombelor cu amalgam în Uniunea Europeană

În prezent, normele europene interzic deja utilizarea amalgamului dentar pentru copii sub 15 ani, femei însărcinate și cele care alăptează. Însă, începând cu 1 ianuarie 2025, această interdicție se va aplica tuturor cetățenilor UE, cu excepția cazurilor în care medicul stomatolog consideră utilizarea acestuia absolut necesară.

Mai mult decât atât, din 1 ianuarie 2025, exportul amalgamului dentar va fi și el interzis, iar producerea și importul acestuia în Uniunea Europeană vor fi interzise de la 1 iulie 2026. Până la 31 decembrie 2029, Comisia Europeană va revizui eventualele derogări, analizând dacă există alternative eficiente fără mercur.

Ce alternative există pentru restaurarea dentară?

În prezent, plombele din amalgam sunt înlocuite cu materiale mai sigure și estetice, precum compozitul de culoarea dintelui sau încrustațiile ceramice. Aceste soluții nu doar că elimină riscurile asociate mercurului, dar și oferă un aspect mult mai natural.

Industria stomatologică a făcut progrese semnificative în ceea ce privește materialele de restaurare, iar specialiștii recomandă pacienților să se informeze despre opțiunile disponibile și să ia în considerare înlocuirea obturațiilor metalice, mai ales în perspectiva noilor reglementări europene.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *