Pe 25 martie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, o zi sfântă marcată în calendar cu cruce roșie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători dedicate Maicii Domnului și amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va deveni Maica Mântuitorului.
Această zi este cunoscută în tradiția populară și sub numele de „Ziua Cucului”, datorită unei credințe străvechi conform căreia, în această dată, se aude pentru prima dată cântecul cucului. Pe lângă importanța religioasă, sărbătoarea este însoțită de numeroase obiceiuri, superstiții și reguli de respectat.
Buna Vestire este considerată momentul în care începe mântuirea omenirii. Conform Evangheliei după Luca (capitolul 1, versetele 26-38), îngerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu în cetatea Nazaret pentru a-i da Fecioarei Maria vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. La întrebarea Mariei:
„Cum se va face aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?”
Îngerul i-a răspuns:
„Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri.”
Astfel, Buna Vestire simbolizează ascultarea, smerenia și credința. Creștinii o prăznuiesc cu mare bucurie, considerând-o o zi de speranță și lumină, care vestește începutul drumului către Înviere.
În folclorul românesc, Buna Vestire mai este cunoscută drept „Ziua Cucului”. Tradiția spune că în această zi, pentru prima dată în an, cucul începe să cânte, anunțând venirea primăverii și a unor schimbări în viețile oamenilor.
Potrivit superstițiilor, modul în care este auzit cântecul cucului are semnificații prevestitoare:
Această sărbătoare este însoțită de numeroase obiceiuri, păstrate cu sfințenie mai ales în zonele rurale.
Deși sărbătoarea cade în perioada Postului Paștelui, Biserica Ortodoxă permite consumul de pește, vin și untdelemn. Aceasta este una dintre cele doar două zile din Postul Mare în care credincioșii au dezlegare la pește, cealaltă fiind Duminica Floriilor.
În unele regiuni, gospodarii aprind focuri pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce noroc în gospodărie.
Se spune că starea vremii de Buna Vestire este un indiciu pentru Paște: dacă este vreme frumoasă, și de Paște va fi la fel. De asemenea, dacă frunza este verde în păduri, anul va fi bogat și prosper.
Ca orice sărbătoare importantă, Buna Vestire vine cu anumite restricții și interdicții.
Credincioșii obișnuiesc să se roage Maicii Domnului pentru binecuvântare și protecție. Una dintre rugăciunile rostite frecvent în această zi este:
„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Maria, Maică a Luminii și izvor nesecat de har! În această zi sfântă a Bunei Vestiri, când Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună, mă rog Ție cu smerenie și credință. Ajută-mă, ocrotește-mă și acoperă-mă cu Sfântul Tău Acoperământ! Alungă de la mine toată frica, necazul și neputința, adu pacea în inima mea și binecuvântează-mi calea. Tu, care ești Maica Mântuitorului și mijlocitoarea tuturor celor aflați în suferință, nu mă lăsa fără răspuns, ci trimite-mi ajutorul Tău cel sfânt. Amin.”
Buna Vestire este o sărbătoare marcată de slujbe speciale în bisericile ortodoxe. În 2025, deoarece cade într-o zi de marți, se poate oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar credincioșii sunt încurajați să se spovedească și să se împărtășească în pregătirea pentru Paște.
Buna Vestire este o sărbătoare plină de lumină, speranță și credință, celebrată atât prin tradiții religioase, cât și prin obiceiuri populare. Indiferent dacă oamenii aleg să participe la slujbe, să asculte cântatul cucului sau să aprindă focuri ritualice, această zi reprezintă un moment special de introspecție și apropiere de divinitate.