Iată o serie de motive care justifică de ce nu ar trebui să refolosești sticlele din plastic. Despre pericolul din sticlele de plastic și din obiectele din plastic, în generale ni se vorbește de ani de zile. Aflăm pe toate canalele cât de nocive sunt pentru planetă și despre cum ar trebui să reciclăm, să reutilizăm plasticul. Asta ar contribui la reducerea amprentei asupra mediului. Totuși, trebuie să fim atenți, deoarece unele obiceiuri care par să salveze planeta ne afectează de fapt doar sănătatea.
Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să reutilizăm, în sensul de a reumple flacoanele din plastic cu apă.
O sticlă cu apă (de obicei din plastic, pentru că e mai ușoară) poate fi văzută frecvent în bagajul unei persoane care face aleargă ori exerciții fizice, în parc sau sală. Hidratarea este extrem de importantă în aceste situații. De altfel, reumplem acele sticle din plastic de câte ori avem nevoie să depozităm diferite lichide, pentru a le păstra mai mult timp sau a le transporta, gândindu-ne că, până la urmă, este un recipient de plastic în mai puțin în coșul de gunoi.
Totuși, cercetătorii au avertizat că acest lucru este o greșeală gravă, deoarece apa pe care o consumăm din acele sticle ar putea avea consecințe periculoase pentru organismul nostru, potrivit viviendoencasa.mx.
Potrivit unei echipe de profesioniști de la Centrul Național de Microbiologie din Spania, problema este că fiecare recipient din plastic PET este conceput pentru a fi folosit o singură dată. chiar și așa, oamenii au tendința de a-l folosi de mai multe ori sau să îl lase săptămâni întregi în frigider.
Acest obicei de a refolosi sticlele de plastic face ca flaconul reciclat să devină practic o cultură de bacterii. Doar pentru a vă face o idee, în doar o săptămână sute de miliarde de aceste microorganisme minuscule pot stagna, ceea ce la rândul său ar putea provoca gastroenterita.
În plus, studiile Institutului Național de Științe ale Sănătății au relevat că unele componente ale sticlelor de plastic, precum bisfenolul A, au efecte nocive asupra sănătății noastre, deoarece are un efect estrogenic care atacă pancreasul și generează rezistență la insulină.
Alte efecte pe termen lung au fost verificate și de oamenii de știință de la universitățile din Exeter și Cambridge. Ei au menționat îngustarea arterelor, ceea ce poate declanșa un atac de cord și angina pectorală.
După prima utilizare sau când apa depozitată acolo începe să dobândească un anumit miros, este recomandat să o arunci.
Degradarea plasticului ar putea provoca, de asemenea, eliberarea de substanțe chimice care ar merge direct în organism. O posibilă variantă este să umpleți sticla într-un recipient de sticlă, material care poate fi refolosit și spălat periodic.