Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre un ingredient foarte nociv, pe care românii au început să îl folosească din ce în ce mai des în ultimii ani. Ea este de părere că a devenit atât de folosit în bucătărie deoarece este un produs ieftin.
Mihaela Bilic spune despre uleiul de palmier că este o „escrocherie”. Nutriționistul este de părere că acesta a devenit atât de folosit în bucătărie deoarece este un produs foarte ieftin. Potrivit ei, pentru Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui și 8 hectare de măslini.
„Uleiul de palmier – o escrocherie la scara planetară. Timp de secole grăsimea din farfuriile noastre a provenit de la animale: unt, brânză, untura, carne, oua. De ce? Pentru că este cel mai ieftin și mai productiv din lume! Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui și 8 hectare de măslini. Daca ar trebui să asigurăm rația calorică a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grâu, 6 de rapiță sau și mai rău, 8 hectare de iarba pe care să o pască văcuțele. Oricum am calcula, palmierul e „câștigător” detașat. Că să nu mai vorbim de caloriile din palmier care nu au valoarea/savoarea celor din grâu sau lapte. Plantațiile intensive de palmieri au înlocuit rapid pădurea tropicală, fapt ce constituie o adevărată catastrofă ecologică”, spune Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic mai spune despre uleiul de palmier că este un aliment nesănătos și este tot mai des folosit în prepararea multor preparate care se găsesc pe rafturile din magazine (semipreparatele, margarina, biscuiții sau cerealele de mic dejun). Nutriționistul nu recomandă consumul de ulei de palmier deoarece „este mai bogat în grăsimi decât untul sau alte grăsimi de origine animală”.
„Termenul sub care se ascunde pe orice eticheta este acela de „ulei vegetal”, deci fugiți de orice produs unde nu este precizat tipul de grăsime folosit, daca e vegetal înseamnă că e palmier. Catastrofa ecologică este dublată și de una nutrițională pentru că, dragii mei, dacă e vegetal nu înseamnă că e și sănătos. Uleiul de palmier, deși e vegetal, e mai bogat în grăsimi saturate decât untul sau alte grăsimi de origine animală”, a mai spus Mihaela Bilic.