La ce vârstă ar trebui un copil să primească primul smartphone? Cum pot părinții să-i protejeze de informațiile din online - Ego.ro

La ce vârstă ar trebui un copil să primească primul smartphone? Cum pot părinții să-i protejeze de informațiile din online

La ce vârstă ar trebui un copil să primească primul smartphone? Cum pot părinții să-i protejeze de informațiile din online

Într-o lume tot mai conectată, copiii din România primesc primul lor smartphone în jurul vârstei de 8 ani, potrivit unui studiu realizat de Google. Aproximativ jumătate dintre părinți fac acest pas între 5 și 8 ani, în timp ce o treime aleg să amâne momentul până când copiii împlinesc 9-12 ani. Motivele din spatele acestei decizii variază, dar cel mai des invocat argument este nevoia de a ține legătura permanent cu cei mici.

De ce primesc copiii telefoane atât de devreme?

Pentru majoritatea părinților, siguranța și posibilitatea de a lua legătura cu copilul în orice moment reprezintă principalul motiv pentru care îi oferă acestuia un smartphone cu acces la internet. Totodată, o treime dintre părinți recunosc că nu vor ca micuții lor să se simtă excluși social, mai ales într-o perioadă în care tehnologia joacă un rol central în viața copiilor.

Odată ce primesc un telefon, copiii ajung să petreacă între 1 și 3 ore zilnic online. Acest interval este valabil în special pentru cei cu vârste între 5 și 12 ani. Însă, pe măsură ce cresc, timpul petrecut în fața ecranului se mărește: adolescenții (13-17 ani) navighează pe internet mai mult de 3 ore pe zi.

Cum gestionează părinții siguranța digitală a copiilor?

Îngrijorările părinților legate de accesul copiilor la conținut digital sunt considerabile. Cei mai mulți aleg să își educe copiii despre siguranța online prin discuții deschise și relaxate, indiferent de vârsta acestora. Subiectul începe să fie abordat în familie în jurul vârstei de 5-8 ani, dar mulți părinți așteaptă până când copilul ajunge la 13 ani pentru a discuta mai serios despre pericolele din mediul online.

Pentru a controla mai bine activitatea digitală a celor mici, mulți părinți recurg și la tehnologii de control parental. Acestea sunt mai des folosite la vârste fragede, însă utilizarea lor scade pe măsură ce copilul crește. Doar 12% dintre părinții de adolescenți mai folosesc astfel de soluții, în timp ce o treime dintre părinții copiilor mai mici le consideră absolut necesare.

Ce îngrijorări au părinții despre activitatea online a copiilor?

Părinții sunt preocupați de tipul de conținut pe care copiii lor îl pot accesa pe internet. Îngrijorările variază în funcție de vârstă:

  • Pentru copiii sub 9 ani, conținutul sexual explicit este cea mai mare temere.
  • Pentru cei între 9 și 12 ani, cyberbullying-ul devine un risc major.
  • Pentru adolescenți, părinții se tem cel mai mult de manipularea online (online grooming).

În încercarea de a limita expunerea copiilor la riscuri, peste 80% dintre părinții cu copii între 5 și 12 ani impun reguli clare privind timpul petrecut pe telefon. Situația se schimbă în cazul adolescenților, unde un sfert dintre părinți recunosc că nu reușesc să impună limite privind utilizarea dispozitivelor.

Ce aplicații folosesc copiii cel mai des?

În primii ani, copiii folosesc preponderent aplicații educaționale, urmate de jocuri video. Odată ce împlinesc 9 ani, apare interesul pentru rețelele sociale, acestea devenind dominante în utilizarea dispozitivelor odată cu adolescența.

Concluzii: cum pot părinții să mențină un echilibru?

Accesul timpuriu la tehnologie vine cu avantaje și riscuri, iar părinții sunt nevoiți să găsească soluții pentru a menține un echilibru între utilitatea smartphone-ului și siguranța online. Studiul arată că dialogul deschis, impunerea unor limite clare și utilizarea tehnologiilor de protecție sunt metodele cele mai eficiente de a proteja copiii în era digitală.

Studiul a fost realizat de Topline, o companie specializată în cercetări de piață, în august-septembrie 2024, pe un eșantion de 570 de părinți din România. Acesta face parte dintr-o analiză extinsă, EU Family Safety Survey 2024, desfășurată la nivel european.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *