Cartofii sunt dintre alimentele de bază ale românilor, sunt versatili și, în plus, sunt dintre cele mai sănătoase alimente. Au grijă de inimia ta, îți protejează oasele și, dacă abordezi moduri sănătoase de a găti cartofii, nu îți vor aduce kilograme în plus.
Există un mit conform căruia cartofii conțin foarte multe calorii, însă acest lucru va depinde de felul în care îi gătești. Unii specialiști spun că te pot ajuta chiar să pierzi în greutate.
De fapt, 77% din conținutul unui cartof este apă și are 80 de calorii la 100 g, dacă îi consumi fierți. În schimb, dacă îi prăjești, se triplează caloriile.
Potrivit cercetărilor mai multor universități europene, alimentele cu amidon care sunt prăjite la peste 120 ° C produc mai multe substanțe cancerigene (acrilamidă și glicidamidă). Dacă organismul le primește zilnic, crește în special riscul de cancer uterin și ovarian.
Cartofii sunt o sursă excelentă de calciu. Dar cel mai mare conținut este acela de amidon, adică un tip de carbohidrați. Consumați în mod regulat, ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar cu condiția să nu adaugi grăsime la ei.
O parte din amidonul pe care-l conțin are un efect protector împotriva cancerului de colon, la fel ca și fibrele alimentare. Asta în plus, pe lângă scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Cartofilor le sunt, de asemena, atribuite proprietăți anticancerigene. Totdată, furnizează compuși fitochimici (carotenoizi și polifenoli) cunoscuți pentru efectul lor de a reduce riscul bolilor cardiovasculare și respiratorii, precum și riscul de anumite tipuri de cancer.
Fierbe-i înainte de coacere, aroximativ 10-15 minute și apoi dă-i la cuptor pentru încă 30-40 de minute. Asta îi va face crocanți la exterior și pufoși în interior.
Cartofi prăjiți falși: Pregătește–i ca și mai sus, adică dă-i într-un clocot și apoi pune-i la cuptor, dar în prealabil taie-i fâșii. Când s-au terminat, condimentează-i cu cimbru și piper. Nu este același lucru, dar potă să „înșele” mintea și gustul.
Vei obține o astfel de culoare a cartofilor dacă vei pune puțin ulei în tavă și vei da și cartofii pe toată suprafața loc cu puțin ulei.
Cartofii fierți și zdrobiți apoi, cu sare și puțin unt, este rețeta clasică pentru piure. Dar, dacă vrei să ai un piure mai alb la culoare, adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. Poți pune și puțin oțet, dacă nu mai ai lămâi.
Lămâia este, din nou, responsabilă. Adaugă câteva picături în apa în care îi fierbi. Dacă nu ai lămâi, poți folosi puțin vin alb.
Când folosești cartofii pentru o salată, după ce i-ai gătit și tăiat, trebuie să-i pui fierbinți în salată, pentru a absorbi mai bine aroma dressing-ului. Dacă adaugi ierburi (patrunjel, oregano…) fă-o când sunt călduți, ca să nu se ofileasca de la caldura cartofului.
Dacă sunt fierbinți, curățarea lor de coajă devine oarecum greoaie. Cel mai bine este să îi treci un minut sub apă rece (nu mai mult, ca să nu fie „apoși”). În acest fel, coaja se va desprinde fără dificultăți.
Înainte de a îi pune în oală, înțepă-i, cât sunt cruzi, de câteva ori cu o furculiță și vei vedea cum vor fi gata mult mai devreme.
Acestea sunt doar câteva moduri sănătoase de a găti cartofii, însă aceștia sunt sunt exrem de versatili, iar limita este doar imaginația ta.